GOUT

mengikut kajian yg telah ku buat, gout ni hanya boleh di hidapi oleh lelaki dalam lingkungan 30 an, dan wanita dalam lingkungan 50 an.. itulah yg menjadi persoalan pade diri aku.. cmane aku leh dapat gout di usia 19 tahun..

lepas balik jek dari PLKN, aku wat part time job di kedai kakakku di segamat.. hari2 duk melantak seafood tak hengat.. dari kurus, hingga berisi sikit.. dari berat last aku 39.5 hingga ke 48.. kenaikkan yang amat mendadak.. kejadian berlaku pada hari aku dating di Muar bersama ex ku, skrg dah tunang dak budak tu.. mase tu baru lepas tengok wayang ar.. ku dapati kaki kiriku terase sengal2.. eh apsal lak kaki ni sakit nak berjalan.. mase tu aku ingat just sejuk kot, tu yang lenguh tu.. pastu aku ckap kat dier, nak balik coz sakit2 kaki nie..

dahlah naik motor mase tu, makin lame makin sakit.. aku dah mule panik dah nie.. cam susah lak nk berjalan.. baliknya aku ngadu kat mak aku, mak cakap mybe kaki ko tuh penat jalan kot.. mak pun urutlah ngan minyak n rendam kaki aku ngan air panas, ingat bengkak kot.. stahu aku gout ni pantang die kena minyak..

soknya aku dah takleh nak berjalan ye, aku rse cam bermimpi jek.. eh betul ke? ke sekadar bemimpi? makin lama makin sakit.. aku pun menjetir panggil mak aku.. aku cakap aku nak buang air.. mak aku pun cakap’ pergi jelah bilik air, nak berdukung lak ke nk g toilet? mak aku pun datang n tengok aku dah melalak ye.. sehinggekan  aku mengesot nak ke tangge.. mase tu rumah papan lagi.. bapak aku angkat aku masuk dalam kereta n pergi ke clinic..

bila dah test darah tu, doc mengesahkan aku sakit gout n muke dia sangat pelik.. apetah lagi aku n mak abah aku yg ade kat situ.. sejak dari tu aku terpakse kawal makan dan terpakse makan ubat yang ade dlm 9 jenis ubat.. mmg sedih lah, dan aku pk aku dh xde harapan nk berjalan.. setiap kali ke clinic, aku mesti aku di letakkan di ats wheelchair.. pantang makan seafood, confirm sakit..

sampailah aku berjumpa dengan seorg ustaz, Ustaz Basharuddin namanya.. mmg baik lah ustaz tu.. dialah yang buang gout aku.. alhamdulillah dah 4 tahun, aku xde sakit tu lagi.. bersyukur sangat2.. tapi aku still berpantang bg menghindarkan penyakit itu..

2 comments May 20, 2011

Mula bergelar producer mude!

mase tu aku lum abis practikal lg dh di offer kerja.. alhamdulillah.. mase tu aku di masukkan dalam programe Anggerik Millenium, producer dia Kak Cath, sekarang dia dah masuk islam dah..congrate!.. Kak Cath ni cantik orgnye, sekali pandang cam lembut jek kan orgnye.. tetapi! sebaliknye beliau adelah producer yang sangat tegas ye.. seriau gak lah bekerjesame ngan beliau.. dia tak pernah marah aku, coz aku kan asstnt  yang patuh dengan arahan beliau.. Ceh2.. nak di pendekkan cerita camane aku leh tahu Kak Cath ni seorang yang garang coz dia marah budak praktikal dan budak tu smpai seminggu dah blah ye.. sgt2 hebat.. ye ar klu aku di tempat dia pun aku hangin gak.. dah belagak pandai, cakap beso lak tuh.. aku suh preview 1 tape amik mase 3 hari ye.. bkn men lame,dan alasan yang aku takleh terima, xleh balik mlm mak marah katenya.. sedangkan beliau lelaki.. tak logik langsung.. berbalik programe anggerik, sempat 2 epsd jek kerja bersame kak cath coz beliau dapat offer yang lebih better di Astro Awani..

sehinggalah ku bertemu Puan Noorfiha Kasa, hebat tu die nie..

macam2 lah aku dengar citer pasal kakak nie, tapi aku wat biase jek.. smpilah betul2 mengenali beliau.. rupe2nye sangkaan mereka semua salah.. Kak Fiha ni sangat peramah dan sporting dan sangat senang bekerjasama ngan beliau.. sehinggalah aku di beri kepercayaan memproduce 1 epsd iaitu Wanita kurang Upaya.. tak sangke epsd tu success dan besh pada aku lah.. Thanks sangat atas tunjuk ajar beliau.. selesai shooting 13 epsd, tak habis lagi editing epsd 12 n 13, aku di keluarkan dari team Kak Fiha dan di arahkan memproduce 3 epsd programe Citra Manusia.. ingat senang? yang Adoh..

Ni kira betul2 1st baby aku lah, mase tu asstnt aku Ey A.K.A bery.. tajuknye citernya Penggiat Teater dan Pemuzik Cina Mati.. memang rasa nak MATI masa tu.. dengan cameraman yang cakap mmg berapi, sedangkan!.. ishkkk geram aku.. so aku wat lah persediaan utk story ni, dan dari cover penggiat teater ni lah tercetusnya minat aku dalam seni teater ni.. mase tu aku cover teater Fauziah Nawi.. mmg besh.. kira pelakon teater lagi hebat dari pelakon drama or filem.. real dia bagi.. dan untuk segmen pemuzik cina mati, macam2 benda yang aku belajar.. belum kuar shoot lagi dah bergaduh ngan teknikal.. hahaha kelakar pun ade.. bermula dengan takde sun guns, sampai teknikal leh boikot aku.. kelakar..

cmni citer die.. yelah mase tu 1st time aku produce kot.. CEO aku tanya..

” ehmm cmner story awak? dapat talentnya?

aku: dapat, malam ni nak cover pemuzik cina mati tu, kebetulan lak malam ni ade orang mati.

CEO: ehmm baguslah, lighthing die kena jaga, gelap tu nak cover.

aku: xpe bang, kita akan pakai sun guns..

CEO: ehmm bagus, Sun Guns ada kan kat bawah?

aku: (takut nak jawab coz diorg kate tak charge, tapi kalau aku tak cakap kang aku yg kena, aku pun amik keputusan cakap!).. ada bang, tapi tak charge..(dengan confident)

CEO: Ha? jap.. (bercakap di telefon) Man, Joyah kate sun guns tak charge? kalau cmtu ko call firdaus cakap kat dia kita beli battery sun guns 8 biji, dia nak shoot tapi takde sun guns..

mase tu aku dah seriau dah, confirm kena!… betul sangkaan ku… semua teknikal memandang sinis.. dan aku hanya boleh buat bodoh jela..dan belajar dari kesilapan..

pergi shoot cina mati- lokasi tangkak- 1st time aku ikut berarak.. yelah kiteorg jek yang muslim.. siap dapat ang pow lagi.. shoot punye shoot, tibelah masuk editing, betul lah orang kata kalau buat citer pasal orang mati ni, badi dia akan g kat kite.. ternyata benar ye.. episod ni audio die hancur…sakitnye jiwa.. ini gare2 cameraman aku yang nak emo tak tentu pasal dan bekerje ikut mood.boleh?

nasib baik epsd tu di terima dan selamat di siarkan…

1 comment May 20, 2011

DI PANDANG BAGAIKAN KUCING KELAPARAN!!

Kali ni aku nak cerita sikit lah pengalaman aku buat dokumentari pasal banduan paling lama dalam negara kita..iaitu “Pak Leh” atau lebih di kenali dengan nama Salleh Talib..best tau buat cerita pasal dia tu.. rasa berbangga plak dapat jumpa beliau.. aku tak jangka dapat story pasal ni.. aku dapat tajuk tukang kasut sebenarnya..ingat nak buat kat sekitar KL jek.. tapi En syaril Kadir menyarankan aku “why not u cuba buat pasal Pak Leh??” Pak Leh?? Pak Leh pun buat kasut rupanya.. Tak pernah dengar pun nama beliau..en Syaril Kadir pun marah lah kat aku..”tu lah lain kali rajin baca Paper” sebab apa dia marah?? Sebab dulu masa kat utusan Malaysia, dia yang cover story pasal Pak Leh tuh..hehehe..

Di pendekkan cerite, aku pun mulalah buat Pre-pro untuk ke sana.. surat penjaralah, contact orang- orang kat sana.. bermulalah shooting aku kat sana.. shooting tu mengambil masa 5 hari.. masa first time jumpa Pak Leh tuh..aku ingat orangnya gagah perkasa, berbadan besar.. rupanya kecik jek.. (mintak maaf Pak Leh) lepas discuss dengan Pak Leh apa yang nak aku buat.. kitaorang pun balik ke hotel untuk rehatkan diri sebab besok dah nak mula shooting..

Besok harinya, aku di fahamkan En Syaril Kadir akan turun padang join kitaorangnya shooting.. takut gak..yelah boss turun nak tengok kita buat kerja kan?? cuak gak.. dahlah baru-baru aku naik producer..aku pun try the best untuk bagi story aku ni bagi cantik..

Lepas satu hari suntuk shooting bersama Pak Leh.. kitaorang pun balik hotel untuk rehatkan diri.. besok ada misi lain plak.. nak pergi shooting kat Penjara Taiping..sebab aku nak shoot reenactment pasal Pak Leh..sebab dengar kata dia nie hebat buat kasut dari dalam penjara lagi tau..yelah mahunya tak pakar, 31 tahun menghabiskan masa dalam penjara..

Esoknya tibalah masa untuk aku shooting dalam penjara.. first time nak masuk penjara, memang takut ar..cam ada benda tak kena.. masuk jek, aku kena daftar diri dan krew2 semua di minta untuk tinggalkan Identiti Cad.. selangkah aku masuk tuh, jantung aku ni berdegup kencang kalah angin Tsunami..masa shooting tuh aku berdua jek perempuan, 2 orang cameraman dan Boss aku En Syaril Kadir.. aku dan krew aku di kawal rapi oleh beberapa pengawal UKP.. yelah dahlah nak masuk penjara orang jantan.. semua lelaki plak tuh.. aku berdua perempuan bersama budak practical aku jek..buatnya diorang semua tuh datang angin gila kang, tak pasal lunyai aku dikerjakannya..

Sepanjang perjalanan aku berjalan ke bengkel kasut dalam Penjara tuh.. aku di perhatikan bagaikan kucing pandang ikan.. berdebar-debar hati aku ni.. penat gak aku berjalan ke bengkel tuh.. dalam hati aku ni, “kenapa lah tak tiba-tiba lagi ke bengkel tuh..takut gile!!” tuhan jek yang tahu..

Dah siap shooting dalam bengkel, aku ingatlah lepas lah seksa aku.. rupanya aku di minta untuk buat “standupper” depan bengkel tuh.. nak hafal script bukan main lah panjang.. dalam pda takut tadi dah bertukar jadi malu plak.. yelah mana taknya, pegawai-pegawai kat sana duk tengok jek aku buat standupper.. amik kau 3x take..

Habis jek shooting kat Perak, aku teruskan shooting kat KL.. Interview Narander Singh.. beliau merupakan Ketua Pengarah Penjara Sungai Buloh.. siap satu episode tentang Pak Leh.. begitulah pengalamanku..

Add a comment November 25, 2008

AKU NAK TUMPANG LEPAK KAT BAHU KO KEJAP JELAH!!

Ni aku nak cita sikit pengalaman aku masa kali pertama shooting..masa tu aku baru-baru practical di Firdaus Maju Production..aku di kehendaki masuk dalam team mistik pada masa tuh.. tugas aku masa tuh tulis skrip jek.. sebelum kuar shooting cam biaselah kene keluar pergi recce dulu tengok tempat..mase tuh aku ingat lagi recce shooting dekat Penjara Kusta di Sungai Buloh..

aku ni sebenarnya seorang yang penakut, tapi oleh kerana perasaan aku ni yang nak tau betul ke wujud “Hantu”?? aku pun turun padang sekali.. yang bestnya, masa hari aku pergi recce tuh, aku di datangi “bendera merah”..hehehe..takut plak aku nak cakap kat producer aku.. almaklumlah beliau tersangatlah garang dan serius..”Z” bukan nama sebenar..hehehe.. aku pun tak bagitahu and terus lah pergi recce..

setibanya aku di sana, aku pun ikutlah mana tuan Producerku pergi.. tetiba perasaan jadi takut plak bila melangkah masuk dalam penjara tersebut…masa tuh dah nak maghrib dah.. dah amik gambar semua, kiteorang pun balik.. dan discuss tuk shooting esok.. oleh kerana badan pun dah penat, setibanya di rumah, aku pun dengan bangganya terus tido tanpa mandi dahulu..

kul 11 kot masa tuh aku baru mandi, lepas siap jek aku mandi.. aku pun duk depan lattop member aku, “fiza” bukan nama sebenar.. sejurus aku duduk jek depan lattop..tetiba jek shut down.. pelik gak aku kan.. cam ada kuasa plak.. masa tuh badan aku ni rasa sengal2 jek.. cam berat jek kat bahu.. tapi aku wat pandai jek..maybe badan aku penat kuar recce tuh kot..

di pendekkan cerita, esoknya aku pergi perubatan islam untuk cover 1 episod kat sana.. masa tuh makin sengal lah plak bahu aku nie.. aku ngadu kat “pokcik” tentang masalah aku nie.. dan beliau mensyorkan aku berubat.. masa tuh Ustaz tuh dah memandang sinis ke arah aku dah.. cam ada buat salah plak..

masa Ustaz ubatkan aku tuh.. Ustaz tuh pun explain kat aku yang aku yang ada “makhluk aneh” hinggap kat badan aku nie.. sejurus beliau bekata begitu, bulu roma nie tegak berbaris ni ha.. takut beb.. Ustaz cakap dia “HR” atau lebih di kenali hantu raya!! Shhhh..(jangan cakap kuat2..orang tua2 kata kalau sebut nama dia, dia dengar)..Ustaz pun menghalau makhluk tuh dari badan ku..

semenjak kejadian tersebut.. aku ni menjadi semakin penakut.. hidup di selubungi misteri tau.. pergi bilik air pun berteman.. hahaha.. kelakar.. dah habis..lain kali kita cita lagi k.. bubye..

Add a comment November 25, 2008

Pages

Categories

Links

Meta

Calendar

July 2017
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Most Recent Posts